Esimene "digitaalse dopingu" karistus WWGC-l

Hea põhjalik lugu siin äsja lõppenud naiste MM-ilt Austraalias:

https://ussoaringteams.org/john-goods-final-report-for-wwgc-2019

Austraalia meeskond leidis veebilehe, kus sai teisi lendajaid ilma 15-min viiteta jälgida. Nad küll proovisid apelleerida sellele, et eriti rikkad tiimid saaksid sama teha era-FLARM-maajaamade abil ja kuna toda avastada pole võimalik, siis ei peaks kavaluse eest karistatama. Lõpuks jäigi klubiklassi võitja tiitlist ilma.

Kommentaarid

Mul on purilennu naiste MM võistluste olemasolu mõneti uudiseks, ikka täiesti ununenud teema. Siin on kohe Teedult  hea üle küsida, kas naiste Euroopa meistrivõistlused on FAi kalendrites endiselt veel olemas, pole nagu viimasel ajal sellest midagi tähele pannud? Uurisin veidi FAI kodulehelt dokumente, aga inimese keelt (inglise ...) mittevaldajana, ei leidnud sellest kirjalikku jälge.

Huvitav, kas laialdased maastikupõlengud Austraalias neid naiste võistlusi ei seganudki?

Ise vastan: FAI esimene (1.) naiste Euroopa meistrivõistlus toimus aastal1979 Ungaris ja viimane (11.) aastal 1999 Leszno's. Alates 2001. aastast korraldatakse naiste MM- võistlusi, naiste Euroopa meistrivõistulusi purilennus FAI kalendris enam pole.

Mareki küsimus on täitsa asjakohane, purilennu MM võistlustel ei tehta vahet sool, seetõttu jääb mõneti arusaamatuks, miks siis naisel on purilennus veel oma MM võistlus?

 Einarile eraldi. Ridali lennuklubi koduleheküljel saab eesti keeles elavalt uudiseid vahendada, arutleda ja muidu ironiseerida, kui klubi ingliskeele valdajad on facboogist teadmisi, huvitavaid sündmusi jne. omandanud, võiksid nad seda klubi kodulehel lahkesti vahenda. Sedasi hoiamegi oma kodulehel rõõmsalt elu sees. Einari korduvatest märkustest saab järeldada, et see pole soovitav või siiski?

Faceboogis olid põhjalikud ülevaated võistlustest, tiimidel omad leheküljed, võistluste ametlik koduleht jne. Tee endale fb konto Smile

einar

Miks üldse naised eraldi võistlevad antud spordialal on minu küsimus...?

Riigisisestel võistlustel minu teada ei peagi eraldi võistlema. Küll aga tehti suvel Prantsusmaal ajalugu - esimest korda võitis naine riigi meistrivõistlused.

Suures riikides on meeletu konkurents, et MMil ja EM-il riiki esindada (2 võistlejat iga riigi kohta on ainult lubatud). Vaevalt et üks meistritiitel garanteerib koha, aga kui mitu aastat järjest kõvasti paneb ja IGC ranking ka hea, siis diskrimineerimist pole.

Positiivne diskrimineerimine toodi sisse eelmisel MMil, kui naiste maailmameister kutsuti üld-MMile ka, nii oli sakslasi stardis 3 (2 rankingu põhjal + 1 naiste maailmameister).

Või sa mõtlesid, et miks naised sinust eraldi võistlevad? Vot ei tea, aga sinu taha asi küll ei jääks ma usun Smile

Mattil on naised üleüldse täiesti ununenud teema, rääkimata maailma parimatest (lendavatest) naistest Smile

Jah, põlengud häirisid küll. Üks task isegi katkestati sest nähtavus muutus nii hulluks et ei näinud teisi purjekaid ega platse.

Näiteks siin on mõned intervjuud https://www.youtube.com/channel/UCrfssY54aJuF5Zyj-YBwY2Q/featured

 

ei tea. kas päris dopingu tarvitamine ka aitaks purilennus ? Smile

einar

Kahjuks ei saagi teada, sest kõigil purilennuvõistlustel tuleb nüüd ka kinnitada, et allud WADA reeglitele. Seniajani pole dopingukontrolle nähtud, aga kui nad välja ilmuvad ja proovis kahtlane molekul on, siis võetakse rajalt maha.

Kogu see trall tavaspordi dopinguteema ümber koos karistustega  tundub mulle ammusest ajast jaburavõitu. Iga olümpia algul vannutakse dopingut mitte kasutada ning sellele järgneb alati massiline vahelejäämine. Minu meelest võiks nad endale igast otsast sisse toppida mida tahes, kuni see ühiskonnaohtlikuks ei muutu, olgu see nende endi teadvustatud terviserisk, milleks veel selle eest karistada? Ilmselt on ikka rahaliigutamine mängus, vastasel korral ei huvitaks teema kedagi. Juba Winston Churchill olevat väitnud, et heas vormis püsimiseks tuleb tihti lesida ning vältida sporti.

Lennates kõrgemal kui 4000 m, tuleb nagu teame, seaduse järgi lenduril hingamiseks kasutada lisahapniku. Pikema-ajalisel lennul 3000 - 4000 meetri vahel on mõttetegevuse erksuse huvides (võistlustel) kasulik hingata ka lisahapnikku, see ongi purilenduri doping.*thumb*