Kasutaja urmo ajaveeb

Reisijatel tuli Siberis lennukit lükata

http://elu24.postimees.ee/3006247/video-reisijatel-tuli-siberis-lennukit...

Külma tõttu hangusid lennuki õlitatud kohad, laskumistelik kiilus kinni ja rattad jäätusid maapinna külge.

Külaelanikud hädas hävitajatega

http://www.postimees.ee/1317004/kulaelanikud-hadas-havitajatega-nato-hav...

Täna hommikul koera jalutades lendasid kaks hävitajat üle Raadi linnaosa minust 500m kauguselt mööda. Tulid 150m kõrgusel üle Raadi lennuvälja raja sihis ja siis tegid 90 kraadise kallakuga pöörde põhja uuselamurajooni kohal. Müra kusjuures ei hirmutanud koeragi. Oldagu õnnelikud, et meid kaitstakse.

Ma ei tea, kuidas meil langevarjurid elavjõudude üle arvet peavad, kuid Hollandis ei huvita kedagi kas ja kuidas maa peale saab:
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-20780780

Soome piloodid startisid ruleerimisteelt

Finnairi piloodid tahtsid ruleerimisteelt õhku tõusta, kuid Hong-Kongi lennujuht katkestas stardi:
http://www.flightglobal.com/articles/2010/12/01/350396/hong-kong-control...

Riia lennuk

Ma siin pisut pabinas --- abikaasa läks just Riias lennukisse, Tartus ilma ei ole, aknast välja vaadates on vihm, tuul, pimedus kohe algamas. Kuhu nad maanduda mõtlevad. Tartus pole ju veel korralikke tulesid ega ka ILSi.

METAR EETU 021650Z 33019G31KT 9999 -RA BKN016 OVC039 09/08 Q1000=
METAR EETU 021550Z 34019G31KT 9999 -RA BKN021 OVC043 09/08 Q1001=
METAR EETU 021450Z 34021G35KT 9999 -RA BKN019 OVC042 10/08 Q1001=
METAR EETU 021350Z 34014KT 9000 -RA BKN015 OVC042 10/09 Q1002=

Lohesurf üle La Manche

Just mõned päevad tagasi sõitis Eesti lohesurfar üle Soome lahe Tallinnast Helsingisse ja tagasi (http://www.epl.ee/artikkel/581987), täna proovib sarnast ettevõtmist Sir Richard Branson, plaanides ületada La Manche (http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/branson-aims-for-crosscha...). Ei tea, kes kellelt idee laenas.

Farnborough 2010

Tuleval nädalavahetusel on Farnborough Airshow, kuid mina ilmselt pakin asju ja koristan maja. Kui juhtub ime ja ma mingil moel varem peaks oma pakkimistega valmis saama, siis lähen kindlasti vaatama.

http://www.farnborough.com/Site/Content/Farnborough2010/Aircraft/Daily-F...

Boeing 787 Dreamliner maandub Farnborough's:
http://www.youtube.com/watch?v=I2ZoaL198F8
http://www.bbc.co.uk/news/business-10435529

Airbus A400M:
http://www.youtube.com/watch?v=dgALWWBg3qs (See on küll filmitud Berliini airshowl, kuid peaks lendama ka Farnborough's)
http://www.bbc.co.uk/news/business-10631213

Flying Legends 2010 Duxfordis

Elu siin Cambridge's on olnud kiire ja kuigi Duxford asub meie majast vaid viie miili kaugusel, esimesel kahel siinoleku aastal me sinna lennushowle ei sattunud. Nüüd, meie viimasel aastal Cambridges, olen juba teisel showl. Viimati käisin kevadisel lennushow'l, nüüd sellel pühapäeval "Flying Legends" airshow'l.

10. juulil 70 aastat tagasi algas "Battle of Britain" (http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Britain) --- Saksa õhuväe rünnak brittide vastu: "The Battle of France is over. I expect The Battle of Britain is about to begin..." (Winston Churchill). Briti õhuvägi suutis rünnakule edukalt vastu seista ja seda peetakse peamiseks põhjuseks, miks natsiarmee ei astunud kunagi Briti pinnale (natsi-Saksamaa vallutas vaid Kanalisaared). Winston Churchill ütles oma kuulsas kõnes: "Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few". "Mitte kunagi varem inimestevaheliste konfliktide ajaloos ei ole nii paljud olnud nii palju (tänu) võlgu nii vähestele" --- ja tõsi ta on, see tänuvõlg on näha Inglise rahvast --- lennushow on rahvast täis, isad räägivad väga uhke näoga oma lastele Spitfire'dest ja Hurricane'idest, emad kannavad piknikukorve, vanaisad vaatavad poisikeseliku vaimustusega lennukeid. Nii mõnigi noor poiss kannab piloodivormi --- ilmselt tulevane lendur, minnes oma vanemate jälgedes.

Flying Legends ei ole täis keerukaid aerobaatilisi manöövreid ega ka suurepäraseid sünkroonseid esitusi. Lennukid on vanad, samuti piloodid, tohutu vaev on läinud lennukite lennukõlblikuna hoidmisele. Raha lennukite restaureerimisele ja hooldamisele on tulnud põhiliselt annetustest, riik ei ole midagi andnud. Igal lennukil on oma toetajate klubi ja minagi oleks saanud astuda mõne sellise klubi liikmeks.

Rolls-Royce Merlin
Rolls-Royce Merlin

Spitfire

Skyriderid

Hawker Fury

P51 Mustang

P51 Mustang

Messerschmitt Bf 108

Corsair

Ju-52

Ju-52

Ju-52 piloot

Piper Cub

Jak-3 või Jak-9

Jak-3 või Jak-9

I-16

???

???

???

???

Mew Gull

Westland Lysander

Avro Lancaster ja Spitfire

Boeing Stearman

Boeing Stearman

Boeing Stearman

Boeing Stearman

Legendaarne DC-3

DC-3 maandumas

Balbo

Balbo

Balbo

Balbo

Balbo

Lehvitavad piloodid

???

Lehvitav piloot

Piloot

Lehvitav piloot

Sally B

Ma kardan, et mul on mõnede lennukite identifitseerimisega pahasti läinud. Iseenesest on jube häbi, et maailma lennunduse legendaarseid lennukeid ei tunne ära esimesest pilgust. Aga neid legende on nii palju, nad on vägagi sarnased ja neid on mitmeid variante.

Duxford airshow

Eile käisin Duxfordi lenushow'd vaatamas. Allpool mõned pildid.

Sally B

DC-3

BAE Hawk

Black Cats

Õige toru lennushow pildistamiseks

Esimest korda Inglismaal lendamas

Käisin täna Cambridge Gliding Clubis avatud uste päeval, kus mind võeti üheks päevaks klubiliikmeks (juriidilistel põhjustel, huvilennuks). Sai tehtud üks vintsistart ja üleval ka ise lennatud. Ilm ei olnud eriti hea, suht tuuline ja stardi hetkel oli kogu ümbrus paari miili raadiuses pilvedest tühi. Klubiliikmed olid väga sõbralikud ja kutsusid mind sinna lendama.

Purilennukid

Palju platse

Gransden Lodge airfield

Wilga kräshh Inglismaal

Täna on siin parlamendivalimised. Endine UKIP liider vedas Wilgaga loosungit, millel arvatavasti oli immigratsiooni ja poolakate vastane tekst. Aga nagu selgub ei tasu poolakaid nende ehitatud lennukiga narrida:

http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/northamptonshire/8664260.stm

Täna hommikul olid pilved kollased

Täna hommikul aknast välja vaadates oli näha kollased pilved. Päeva peale pilvede kollasus vähenes.

Eile minu abikaasal ja poisil vedas tohutult, sest nende lennuk Riiast oli arvatavasti üks viimased, mis maandus UK pinnal --- vaid kaks minutit peale õhuruumi sulgemist. UKs on kaos, sest laste vaheaeg on lõppemas ja lapsed ei saa tagasi kooli. Margareti lasteaiakaaslase sünnipäevapidu jääb ära, sest lapsed on Kanaari saartel lõksus.

Viimane Air Baltic startimas Riiast

Walesi päästeteenistus

Sai nädalavahetsel Walesis käidud, kus juhuslikult ka mingit väikest messitaolist moodustist külastatud. Walesi päästeteenistus oli seal väljas mingi kopterimudeliga (mis võis kunagi ka kopter olla).

Walesi päästekopter

Walesi päästeteenistuse reklaam

Moskva paradoksid

Sattusin ühe vana uudise peale Moskva valitsuse terminalist: http://englishrussia.com/index.php/2007/08/29/red-carpet/. Otsisin koha Google Mapsis üles ja vaatasin ka natuke ringi. Üllatav, et kahes kohas on satipildil vastassuunas ruleerivad lennukid. Ruleerimistee on kitsas ja üksteisest mööda ei saa. Kas Google Maps on montaaž?

http://maps.google.co.uk/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=vnukovo,+r...

http://maps.google.co.uk/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=vnukovo,+r...

Microlightiga on lennatud (vist Inglismaalt) Austraaliasse viiel korral. Mees soovis olla esimene, kes teeb seda üksi ja ilma kõrvalise abita. Ta on lennanud paraplaaniga 20 aastat, deltaplaaniga 9 aastat. Eelmisel aastal lendas ta deltaplaaniga Inglismaalt Portugali.

Reis oli põhjalikult ette valmistatud, marsruut paika pandud ja kõigist läbilennatavates riikidest kooskõlastused saadud (kuna microlight ei ole sertifitseeritud).

Rannavalve sõnul oli kogu päev olnud Prantsuse ranniku lähistel udu. Ju oli mehe rännukihk tugevam hirmust halva ilma ees. Kahju et nii läks.

http://news.bbc.co.uk/1/hi/england/gloucestershire/8467087.stm
http://news.bbc.co.uk/local/gloucestershire/hi/people_and_places/newsid_...

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article6993391.ece
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1244349/Microlight-pilot-Martin-...

Sain veel tema kodukat külastada enne kui see kinni pandi:

http://www.flytoaus.com/thepilot.htm
http://www.flytoaus.com/videos.htm
http://www.flytoaus.com/satellite_tracking.htm
http://blog.flytoaus.com/

Külastasin Duxfordi lennundusmuuseumi

Duxfordi lennundusmuuseum (http://duxford.iwm.org.uk/) on meie kodust vaid 5 miili kaugusel, kuid 2.5 aasta jooksul pole saanud mahti seda külastada. Lennushow'de ajal teevad etteasteks valmistuvad lennukid meie maja kohal aega parajaks --- see on nagu lennushow omas kodus. Nüüd lõpuks täna sai muuseumis käidud. Muuseum on tõeliselt suur ja ühest päevast jääb väheks. Täna jõudsin vaid kõik hallid läbi käia ja igale eksponaadile otsa vaadata. Väljapaneku juures olevatest tekstidest jõudin vaid pealkirju lugeda --- sellest hoolimata jäi aega väheks.

Concorde, suur hulk sõjalennukeid, tanke, kahureid, allveelaev --- kõik see oli väga huvitav, tegin palju pilte ja panen need siia kodukale välja, kui aega tekib. Seniks mõned huvitavamad pildid.

Concorde'i salongis

Virgin Atlantic Flyer

Fairey Gannet AS.6

Focke Achgelis Fa 330

Messerschmitt Bf 109

Vene Zil-131 raketiga

I maailmasõja aegne sõjaväeveok

II maailmasõja aegne tehnika

Kõrbemissioon

Inglise sõdurid Birmas

Inglise itt on sitt

Meil on olnud pidevad probleemid internetiga peale uude majja kolimist. BT telefoniliin on kehvake ja liinil on müra, mis toob ADSL ühenduse alla 160 kbps peale. BT kasutab oma ADSL ühenduste kaitsmiseks nn. BRAS profiile (http://www.kitz.co.uk/adsl/IPprofile.htm#IP_and_bRAS_profiles), mis limiteerivad ühenduse kiirust. Toreda inglise loogika järgi profiil läheb alla koheselt peale halba sync'i, kuid üles alles kolme päeva jooksul. See tähendab, et vahelduva liinimüra puhul, kus ühendus regulaarselt kukub alla 160 kbps peale, ei olegi võimalust kiiremat ühendust saada. Igatahes viimane kuu olen pidevalt 160 kbps profiili peal olnud. Olen helistanud nii oma ISP-le kui BTsse, kuid kasutult --- klienditeenindus on treenitud mitte kliendi probleeme lahendama vaid kliendist võimalikult kiiresti lahti saama. Meie klienditeenindused Eestis on veel lapsekingades selle kõrval. Igatahes, klienditeeniduse nõudel olen vahetanud kogu maja telefonikaabelduse, ostnud teise telefoni, ADSL modemi, proovinud kolme mikrofiltrit, kuid kõik asjata. Lõpuks, eelmisel nädalal toimus läbimurre --- tundub, et BT insenerid on linnupesa liinil üles leidnud --- müra on kadunud. Liin sünkroniseerub 3680000 bps peal ja profiil on 2500 kbps.

Kui mul olid Tartus netiga probleemid, et meie 2 Mbps liin kaotas ühendust, siis peale ühte telefonikõnet tuli Starmani poiss jooksujalul ja vahetas meie kaabelmodemi välja, peale mida pole enam probleeme olnud. Hämmastav, kuidas ma siis seda hinnata ei osanud.

Toksides Google'sse AF447 otsingu võib pahaaimamatult saada arvutisse viiruse, kuna küberpätid on suutnud Google otsimootorile ohtlikke linke ette sööta. Vajutades lingile, mis on maskeeritud süütuks uudisartikliks, võib Windowsi kasutaja oma arvutisse pahalase saada. Kontrollige oma turvaseadeid ja pange kõik üles hüpanud aknad ristist kinni.

http://blog.trendmicro.com/search-results-for-air-france-flight-447-lead...

Lehed