Kasutaja taavi ajaveeb

Rakvere petitsioon

Edastan järgneva üleskutse:

EANS värbab taas lennujuhte

Värbamine juuni lõpus, õpingute algus septembris DFS-is (Saksamaa). Seekord koolitatakse ainult piirkondliku lennujuhtimise lennujuhte.

www.lennujuht.ee

01.07.2016 Ridalis

Mõned kohati päris suvalised kaadrid eelmisest reedest panin kokku:)

https://youtu.be/SZtFAoffAgA

Inimplaaner

http://www.youtube.com/watch?v=o2xmAWS4akE

Ei tea kas uskuda või mitte... pigem mitte:)

Lendamine Hispaanias

Sattusin aprilli lõpus Hispaaniasse ning kuna sinnakanti juba minek oli, planeerisin külastuse ka Santa Cilia (tuntud ka kui Jaca) lennuväljale. Kokku olin kohal 4 täispäeva. Tegemist on sama lennuväljaga, kus soomlsed 8 aasta jooksul kevad-sügisesi laagreid on pidanud.

Lennuväli asub Pürenee mäestikus edelapoolsel küljel, kõrgemad tipud on 3400 meetri ringis. Lennuvälja kõrgus merepinnast 680m. Kaks asfaltrada - 850 ja 650 meetrit. Kaugus Barcelonast ca 350 km ning Madriidist ca 450 km. Mõlemast linnast viivad sinna väga head ning tasuta kiirteed.

Lennuväljal lennuklubi kui sellist ei eksisteeri, opereeritakse n.ö. teenusepakkujana. Samas pakuvad nad ka purilennukite renti ja instruktoriteenust, samuti GPL , ULM ja PPL koolitust. Purilennukitest on võimalus lennata Duo Discus T või Twin Astir'iga (II ja III). Puksiirlennukiteks on Robin DR400-180. Iga päev on kohapeal vähemalt 2 pukseerijat ning instrkutoreid vastavalt vajadusele. Põhihooaeg on märtsist oktoobrini ning talvel opereeritakse 3-4 päeva nädalas. Raadioside on lubatud pidada inglise keeles, ainult pärituuleosal on kohustuslik hispaaniakeelne ettekanne.

Instruktorid on väga kogenud ning räägivad mõistlikul tasemel inglise keelt. Kontoripersonal on äärmiselt sõbralik ja abivalmis ning valdab inglise keelt väga hästi.

Ööbimisvõimalused on lähedal asuvas väikses külas Santa Cilia (2km) või Jaca linnas (15km). Majutuse hinnad on külas alates 20-st eurost (B&B), seega üsna mõistlikud.

Igal hommikul toimub lendajatele kohustuslik briifing/ilmaprognoos. Põhilise klientuuri moodustavad inglased ja prantslased erapurjekatega. Erinevaid nägusid nägin briifingutes nende päevade jooksul ca 40.

Autorent, bensiin, ööbimine ja söök Hispaanias on võrreldes Eestiga samal tasemel või pigem isegi odavam. Lendamine on võrreldes Eestiga muidugi üsna kallis. Kel huvi, võin saata 2013 aasta hinnakirja meilile. Oma purjekaga minnes on asi kindlasti hulka odavam (eks oleneb kui kauaks minna). Piirkond ise on väga ilus - väiksed külad, mägijõed ja -järved, suusakeskus 45km (dets-märts). Lennuväljal on ka oma bassein ja kohvik.

Mina lendasin Duo Discusega. Ilm nelja päeva jooksul just kiita ei olnud, kuna parasjagu oli Hispaania kohal ulatuslik madalrõhuala koos vihma ning isegi rahe ja lumega. Mõned augud lendamiseks siiski tekkisid.

Kokku lendasin nelja päeva jooksul kolm lendu, lennuajaga 6 tundi. Pukseerimine on minutipõhine (1min/5eur), keskmine pukseerimine 8min. Esimesel n.ö. tutvumislennul lendas 50% ajast instruktor, kuid järgnevad lennud sai instruktori juhendamisel algusest lõpuni ise lennatud. Lennata sai erinevates tingimustes, põhiliselt ikka termikas. Tõuse oli tihedalt, aga need olid üldjuhul kitsad (keskmiselt 2-4m/s). Samuti sai lennata mäeveeru tuules ning suurima elamuse pakkus lend laines. Uskumatu tunne oli kümneid kilomeetreid otselennus stabiilses tõusus lennata nagu vati sees, ei mingit turbulentsi ega raputamist. Vaated mägedes olid samuti hingematvad. Maksimaalsed lennukõrgused olid kuskil 3100 m, kuid keskmine opereerimine marsruudil toimus 2000-2500 m vahel. Hästi palju oli kõiksugu suuri linde, kes lendasid sageli 10-40 kaupa koos ning kellega väga tihti sama tõusu jagasime.

Üllatav oli see kui lihtne on mägisel alal orienteeruda, kuna erinevad orud ja tipud on väga hästi ja kaugelt eristatavad. Platse pidi selles piirkonnas olema palju (kui võrreldes näiteks Alpidega), nende jaoks on olemas põhjalik raamat värvilisete aerofotode ja muu olulise informatsiooniga.

Minu jaoks oli see igal juhul üks vägevamaid lennukogemusi, julgen teistelegi soovitada:) Õppisin nende päevade jooksul väga palju uut. Kindlasti oleks koos muidugi lõbusam minna. Barcelonasse lendab odavalt näiteks Ryanair ning samuti on võimalik sinna minna koos soomlastega.

Kontoripool saatis mulle hiljem ka n.ö. erihinnaga pakkumise koolitusele "Advanced mountain gliding", mis on oma olemuselt mägedes lendamise algkoolitus. Toimumisaeg aprillist septembrini, 5 päeva, esmaspäevast reedeni, minimaalselt 2 pilooti nädala jooksul, 10 tundi teooriat, minimaalselt 10 lennutundi instruktoriga, hind 935eur (2in) või 842eur (4in).

Santa Cilia kodukas: http://www.aerodromojaca.com/

Ning videokokkuvõte minu külastusest - http://youtu.be/9CSeGZuZM6Q

NATO ründelennukid Ämaris

Tere tulemast Ämari lennubaasi - värskendav õlu kohe peale maandumist!

http://pilt.delfi.ee/show_original/14119037/?last_image=14119035&backcol...

Ridalisse 13.mail?

Kas on homme veel minejaid? Võin Tallinnast/Tartust kedagi peale võtta. 56682245